In memoriam Luciano Pavarotti
Kertesi Ingrid bel canto áriaestje
Zeneakadémia 2017 szeptember 21.

Tíz éve, 2006 szeptember 6-án Modenában elhunyt a XX. század tenorhangja, Luciano Pavarotti. Isten megcsókolta a hangszálait - írta egy kritikus, amikor sikerrel eltávolították a torkában kezdődő daganatot - és a többit már tudjuk, hiszen talán Pavarotti az az operaénekes, akinek a nevét a világon a legtöbben ismerik. Pavarotti halála után híre ment a vagyona fölötti marakodásnak, hiszen a világsztár idősebb korában a nála évtizedekkel fiatalabb titkárnője kedvéért hátat fordított a családjának és tétlenül nézte, amint az ifjú hölgy szép lassan kiforgatja őt mindenéből.

A senkivel össze nem téveszthető hang elnémulásának tizedik évfordulójáról sokan sokféleképpen emlékeztek. A Zeneakadémián Pavarotti magyar állandó karmestere, Ács János kezdeményezésére a Szuffita Nonprofit Kft. szervezésében bel canto áriaest volt, Kertesi Ingrid főszereplésével és Baranyi Ferenc műsorvezetésével. A nyolcvanéves költő Ács János és Kertesi Ingrid személyes jóbarátja, ezért került ismét színpadra, az pedig nyilván nem csak nekem tűnt fel, hogy általában ilyenkor, ma is túltengett.
Nem kicsit, nagyon!
Egy korábbi rendezvény kapcsán már finoman utaltam arra, hogy ha egy egykori tévést műsorvezetésre kérnek, akkor tudatni kellene vele, hogy az az este nem róla szól. Bombera Krisztina is elkövette ezt a hibát, ugyanakkor - ellenpéldának - Juhász Előd csodásan le tudott vezényelni egy műsort anélkül, hogy saját magát az előtérbe tolta volna. Baranyi Ferencnek ez egyáltalán nem sikerült, de nem is nagyon látszott, hogy megpróbálta.

Megtudtuk, hogy melyik tévében és mikor vezetett műsort, hogy mikor és mit konferált, hogy 35 éve kritikát írt a Népszavába Kertesi Ingrid lemezéről (vajon miért egy költő írt egy lemezről?), hogy ő már akkor megmondta, hogy ki milyen sztár, amikor még csak kezdő volt, megint felolvasott a saját cikkeiből és megint elmondott néhány versszakot a saját verséből, de még azt is elmagyarázta a közönségnek, hogy ő most miért nem megy ki és miért inkább a színpad szélére helyezett székre ül - pedig nem Baranyi Ferenc költő szerzői estje volt, hanem Kertesi Ingrid bel canto műsora, Luciano Pavarotti emlékére.

Janos Acs, azaz Ács János zongora mellől irányította az Inventum Dei Vonóskvintettet: Nagy Béla, Nagy Gabriella (hegedű), Fazekas György (brácsa), Molnár Piroska (cselló), Lakatos Sándor (nagybőgő), egy számot leszámítva kiválóan muzsikáltak, telt hangzásuk olykor azt is elfeledtette, hogy "csak" egy kamarazenekar van a színpadon.

Kertesi Ingrid nehéz áriákat vállalt be ma estére és csodálatosan kezdett. Nagyon szeretem látni az előadóművész megkönnyebbült mosolyát, amikor egy-egy komoly kihívást sikerrel vesz és a közönség visszaigazolja a teljesítményt és vele együtt érzem magam kellemetlenül, amiikor nem jön össze a dolog és a mosoly elmarad, vagy kényszeredett. Ma este 1:2 volt az arány.
Kertesi Ingrid tanítványa, Sárközi Xénia messze elmaradt a mesterétől, a mai fellépését lemondó Haja Zsolt helyett Szegedi Csaba ugrott be, ami egyszerre volt jó és nemjó: örültem, mert szép, teljes, érett baritonhangja méltó partnere volt az est (női!) főszereplőjének, ugyanakkor nagyon szerettem volna Haja Zsoltot újra hallani, mert a néhány nappal ezelőtti fellépését (Petúr bán) nem a kellemes emlékeim között tárolom, szerettem volna tőle egy jobbat.

Több alkalommal hallhattuk az isteni Lucianot felvételekről, az első kettő után néma csönd volt  nézőtéren, a többit már lelkes tapsot kapott. Láttuk José Carreras vallomását Pavarottiról, a végén Ács János színpadra invitálta Pavarotti első feleségét és egy hatalmas csokorral köszönte meg neki az áldozatos munkát, ami nélkül a férje nem lett volna világhírű, de ez az est sem jön létre.

  pavarotti.jpg

Végül a közönség igazi standing ovationnal köszöntötte az est szereplőit, amit azért is nagy dolog, mert amilyen ritkaság a külföldi koncerttermekben a nálunk elmaradhatatlan ütemes vastaps, olyan ritka itthon az állva tapsolás.

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr2612882856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása