Puccini: Angelica nővér és Gianni Schicci  puccini-gianni-schicci.jpg
Erkel Színház
2017 szeptember 16.

A jó öreg Puccini hatvan felé járva komponált három egyfelvonásost, amit aztán Triptichon címen 1918-ban mutattak be New Yorkban. Az Erkel Színház most tűzte újra műsorra, ám ölég fösvény módon nem adja le egyben a három operát, hanem két variációban megy a Gianni Schiccivel vagy az Angelica nővér, vagy a Köpeny, tehát inkább valami Diptichonról beszélhetek, de örömmel.

Nekünk az Angelica nővér jutott, amiről előre annyit tudtunk, hogy Létay Kiss Gabriellát és Ulbrich Andreát fogjuk hallani. Előbbit nemrég csodáltuk Poulenc Kármeliták operájában majd nagyot csalódtunk, amikor kicsit később lemondta a Pillangókisasszonyt, de így sem jártunk rosszul, utóbbit pedig főleg külföldi operaközvetítések alkalmával láttuk és hallottuk, nem kis büszkeséggel, ugyanis nagyon tudja dagasztani a nemzeti kebelemet, amikor a Veronai Arénában ő énekli Fenénát, vagy éppen Amnesrist.

Ma este igazán hatalmasat énekeltek, a lelkünk remegett bele.
A rendezés is tetszett, kár hogy az utolsó képek egy kicsit giccsesre sikerültek.

A Gianni Schicci  igazi vígopera, amit szét is lehetett volna bohóckodni, hálistennek néhány rajzfilmekre jellemző mozdulatsort leszámítva mértéket tartott a rendezés, sőt, telepakolta a színpadot jó gegekkel. Megmaradt az előző díszlet, először azt gondoltam, a SANTA MARIA feliratot ottfelejtették a zárda installációjából, ám amikor a M betűt leverték, világos lett, mit akarnak mondani. Az egyfelvonásosban szereplő hullát egy trójai faló méretű plüssmackó alakította és tette kiválóan a dolgát, mi pedig meghallgathattuk a csodált Wiedemann Bernadettet, az imádott Sáfár Orsolyát (így teljesüljön minden vágyam, egy Don Pasquale óta szeretném őt más szerepben is hallani) és a címszereplőben megismertük Kálmán Pétert,  aki remekül játszotta a csaló figurát és közben  úgy énekelt, hogy máskor is akarjuk hallani, meg őszintén sajnáljuk, hogy ebből az élményből sokan kimaradtak, ugyanis a két egyfelvonásos szűk félház előtt ment. 

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr7212883088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása