Umberto Giordano: Andrea Chénier
Anna Netrebko vendégszereplésével
Erkel Színház
2017 december 29

Szeptember közepén vettük meg a jegyet, onnantól akár lázban égésről is beszélhetnék, annyian kérdezték, hogy megyünk/jövünk-e a Netrebkóra? Igen, persze hogy megyünk, de most még nem vagyunk elájulva és lehet hogy nem is leszünk, ezt majd mindenképp tessenek nekünk megbocsátani.

Aztán eljött a nagy nap és befértünk mi is az Erkel nézőterére. Teljes teltház.
Annyit nem ér a dolog, hogy a slágvortoknál jobban részletezzem, csak a lényeg.
Giordano operája csodás, kár hogy nem játsszák túl gyakran. Igaz tavaly februárban ment néhányszor az Operában, de előtte ki tudja mikor?
Ha már idejön egy világsztár, Maddalena de Coigny szerepénél énekelhetne valami nagyobbat és ha már ilyen kis szereppel áll a budapesti rajongói elé, akkor jobban is megcsillogtathatná  a hangját. Biztos vagyok abban, hogy a gázsijából nem adott kedvezményt, mert Ókovács Szilveszter olyan szépen mosolygott rá és abban is biztos vagyok, hogy a magyar közönség semmivel nem ér kevesebbet, mint a Met vagy Scala népe - tehát beleadhatott volna egy kicsit többet, énekelhetett volna ugyanúgy, ahogy a ronggyá hallgatott felvételein.
Végig úgy éreztem, hogy spórol a hangjával.
Persze lehet hogy ha kiengedi, akkor a partnerei még harmatosabbnak tűnnek az árnyékában.

Yusif Eyvazov Netrebko férje és elmaradhatatlan partnere, szerintem Annácska nélküle drágább, vele meg kötelező. Bevallom, kellemes csalódásféle volt az ő megjelenése, ugyanis a híre és az eddig hallott felvételei alapján sokkal rosszabbra számítottam. Nos rossznak tényleg rossz, nagyon kellemetlen a hangja, mint egy ráspoly, de volt egy-két igen jó pillanata.
Nem így a Gérard szerepét éneklő  Elchin Azizovnak
Őt hallgatva néha felmerült bennem a kérdés, hogy ezt vajon komolyan tetszenek gondolni?
Biztos komolyan gondolták, mert ott volt és énekelt és én a magam érdekében örültem neki, mert ha nem örülök, akkor is hallgatnom kellett volna őtet a sötétben drága pénzé'.
Az opera koncertszerű előadásban nemigen elevenedett meg, annyi jött át, hogy a kórus szépen fel van öltöztetve és gyönyörűen énekel, a szólisták ki-be járkálnak, a díva meg hol sárga, hol zöld ruhakölteményben spórol a hangjával.
Az Opera Ének- és Zenekarát Jader Bignamini vezényelte.
Ők nagyon jók voltak és mint megtudtam, nem először adták elő ezt a operát, mert nemrég Berlinben igen sikeres előadásokat éltek meg együtt.
Hatalmas siker volt persze, már bontották a színpadot, de egy lelkesen tapsoló csoport kedvéért sokadszor is visszajött a három vendégművész.
Megvolt ez is, kipipáltuk Netrebko budapesti fellépését, aznap este kicsit sem voltunk elájulva, de másnap, sőt most egy hónappal utána sem.
A távolság majd megszépíti ezt is - ha megérjük.

 

netrebko.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr1913616512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása