Kodály Központ, Pécs
A baranyai megyeszékhely müpája egy év alatt épült fel arra az alkalomra, amikor 2010-ben Európa kulturális fővárosa volt ehelyt. Elsőre semmiben nem különbözik az elmúlt 15 évben divatossá vált ormótlan beton-üveg kaszárnyáktól, ám közelebbről nézve tele van remek ötlettel, ahogy kihasználták a hegyoldal előnyeit és hátrányait. Itt is kedves és csinos, formaruhás hostessek fogadják az érkezőt, viszont a koncertterem akusztikája bőven veri a Művészetek Palotájáét.

A két Bogányi


Itt tudtam meg, hogy testvérek.
Eddig Bogányi Tibort többször hallottam úgy Boganyi_Gergely.jpgemlegetni, hogy a magyar származású finn karmester. Öccse, a népszerű Bogányi Gergely már nem csak a technikai tudásában, hanem megjelenésében is a fiatal Liszt Ferencre hasonlít.
Ketten ma este Rahmanyinov II. zongoraversenyét adták elő.
Érdemes volt 200 kilométert autózni.

Wagner és Rossini

A szünet után Henk de Vlieger: Trisztán és Izolda – zenekari keresztmetszet következett Wagner operájából. Az opera hét jelentét feldolgozó zeneművet érdekes közjáték szakította meg: egyszer csak megszólalt egy elöl ülő idős úr telefonja és Rossini Tell Vilmos nyitányát kezdte játszani, ordítva. A technika vívmányaival a koránál fogva is nehezebben birkózó választópolgár képtelen volt elhallgattatni a készüléket, ezért Bogányi Tibor feltartott pálcával leállította a zenét és félig hátrafordulva várta a zenei betét végét.
Alig egy percet kellett csak várni, de agy sem volt rossz.
Wagner és Rossini.
Néha a véletlenek igen jó párosítással ajándékozzák meg a világot.
Érdemes lenne a következő feldolgozásnál ezen is elgondolkodni!

:-)

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr675670195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása