kotelezo.jpgÉnekelni jó. Akik minden napra kötelezővé tennék, jó esetben nem indulatokat akartak kavarni, de sajnos az is lett, éppen ezért nagyon örülök, amikor a sok sommás kinyilatkoztatás mellett valaki tárgyilagos tud maradni. A zenekronika@gmail.com címre érkezett a következő ilyen írás, amit ezúton is köszönök:
Nem szívesen állok ki nyilvánosan a véleményemmel, mert egészen biztosan felkoncolnának érte.
Ezért csak halkan jegyezném meg itt, hogy a kötelező éneklés bevezetése után valószínűleg az összes kiskamasz meg fogja utálni az énekórákat - ha még eddig nem utálná eléggé.
Szerintem egyébként a tananyaggal van baj. 
abba.jpgElgondolkodott már bárki is, hogy Finnországban, vagy Svédországban miért van olyan sok külföldön is sikeres zenekar - és itt most pop- és rockzenekarokra gondolok. Hát természetesen azért, mert az énekoktatás teljes mértékben figyelembe veszi a kiskamaszok, kamaszok zenei igényeit. Egyszerűen csak meg kellene nézni, hogy ezekben az országokban mit tanítanak az énekórákon, mi van az énektankönyvekben. A nyolcadikosoknak szóló könyvben pl. Bob Dylan dal akkordozott leirata van, vagy pl. egy mai hazai finn popsláger könnyen lejátszható, leénekelhető száma (itt egy eladó példány, bele is lehet kukkantani: http://www.tori.fi/pohjois-pohjanmaa/Juutilainen_Kukkola__Musa_8__WSOY_2004_20408537.htm). 
Egy éppen mutáló kamaszfiú egészen biztosan nem Kodály népdalait akarná énekelni, akármennyire is értékesek azok, hanem a hozzá közelebb álló pop- és rockdalokat. Ha úgyis csak az éneklés a fontos, és hogy minden nap tegyék, akkor jobb lenne ilyeneket adni a kezükbe.
Ezek után persze nyugodtan a fejemhez lehet vágni, hogy egyáltalán nem értek a zenéhez, ha kétségbe vonom a Bartók-Kodály csapásirányba vetett hitet, de megjegyezném, hogy zeneművészeti főiskolát végzett zenetanár vagyok, szimfonikus zenekari gyakorlattal, sőt tanítottam zeneiskolában Finnországban is - ja és három gyermekem is van.

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr287875498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása