Benke Péter 2013.10.23. 23:37

Liszt Requiem

A Feneketlen-tónál lévő Szent Imre Plébániatemplom - hála Csányi Tamás karnagy úrnak - színvonalas zenei események helyszíne.

Az ötvenhatos forradalom napjának estéjén a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém férfikar Liszt Requiemét adta elő.
A Mozart és a Verdi  gyászmiséje mellett méltatlanul keveset játszott zenemű négy év alatt készült el, közben Liszt elvesztette az édesanyját, két gyermekét és ezalatt végezték ki Mexikóban az őt nem sokkal korábban kitüntető Habsburg Miksa császárt is.

Mindez a fájdalom visszaköszön az amúgy puritán egyszerűségű műből, talán ezért is játsszák ritkábban a másik két, jóval több előadói bravúrra alkalmat teremtő requiemmel szemben.

A Szent Efrém Férfikart néhány fúvós és a timpani mögé beállt Csányi Tamás kísérte, szólót énekelt Hajdú András, Viszló István, Laborfalvi Soós Béla és Cser Péter, orgonán közreműködött Szabó Balázs. Érdekes volt az orgona,  a hagyományos kísérő szerepből mintha egy önálló szólamokat éneklő kórussá lépett volna elő.

A gyászmise közepén cezúra: Csányi karnagy úr a timpani mögül a szószékre lépett és felolvasta az 56-os harcokban a kerületben elesettek névsorát, mely felolvasást a lélekharang zúgása kísérte.

Ennél méltóbb, csendesebb, visszafogottabb megemlékezéshez az elmúlt 23 évben nem volt szerencsém.
Köszönet érte.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr645739653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása