MÜPA, 2015 október 26.
Wiener Philharmoniker
Herbert Blomstedt

A Bécsi Filharmonikusok egy éven belül harmadszor jártak Budapesten, az előző évadban Zubin Mehta és Michael Tilson Thomas irányításával, most a 88 éves svéd karmester, Herbert Blomstedt (ejtsd: herbert blúmsztett, forrás: forvo) vezetésével.
Beethoven VIII. és VII. szimfóniáját játszották, előbbit élőben utoljára ugyanitt a Kocsis Zoltán irányította Nemzeti Filharmonikusokkal hallottam és nagyon nem voltam oda tőle, utóbbit pedig a Zeneakadémián egy szomorú esemény kapcsán, a BFZ és Fischer Iván jóvoltából.
Előtte persze olyanokkal is, mint Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Wilhelm Furtwängler, Kurt Masur, Claudio Abbado, de Blomstedt is tudott újat, érdekeset mutatni.
Az idős dirigens nagyon keveset mozog, főleg a jobb kézfejével és az arcával, pálca és partitúra nélkül irányítja a zenekart, de minden egyes ütem alapos kidolgozottságról és sok munkáról árulkodik.
Jó közönség volt a MÜPÁban, telefon nem szólalt meg és a tételek között sem tapsolt senki, sőt, a VIII. szimfónia után elmaradt a szerintem nagyon ostoba hungarikum, az együtt-taps, amin a külföldi zenekarok tagjai általában meglepődnek, összevigyorognak, vonogatják a vállukat, de Zubin Mehta pl. a pálcájával követte az egyre gyorsuló ütemet és jót nevetett rajtunk - ám a VII szimfónia végén csak összejött a dolog.
Az Egmont nyitányt kaptuk érte cserébe, sosem hallott borongós indítással és nagyon beethovenes befejezéssel. Vajon Blomstedt tudta-e, hogy október 23-a körül mi a jelentősége ennek a zeneműnek?

Más.

A tízéves MÜPA kellemes meglepetéssel köszöntötte a közönségét.
Mostantól parkolójegyet kell váltani, ami kifelé és befelé is alaposan lelassítja az autósort.
Jóval korábban kell elindulni, mert tovább tart a befelé araszolás, a végén pedig sokkal több kipufogógázt szívhatunk be a mélygarázsban, mert minden kihajtó autó előtt lecsukódik a sorompó, amíg a rendszer fel nem ismeri a rendszámát

Brilliáns ötlet volt, igazán nagyon köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr748030562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása