Verdi: Nabucco nabucco.jpg
Erkel Színház
2017 október 19.

Emlékezetes előadáson voltunk idén májusban, ahol egy birka ellopta a showt, szegény Alexandru Agache hiába mászott elő a súgólyukból megbánni, hogy káromolta a zsidók istenét, a háttérben megjelenő birka kétségbeesett bégetésére a közönség felnyerített.

Most megnéztük újra.
Az erkélyre váltottunk jegyet, hogy minél közelebb legyünk Asszíria királyának első megjelenéséhez és lássuk is, ne csak halljuk - mert a vörös reflektorok csak a földszinti közönséget vakítják el. Sikerült.
Jött Alexandru Agache és onnan föntről királyokhoz méltó dörgő hangon bekiabálta az egész teret úgy, hogy libabőrös lettem tőle. Addig meg csak mérgelődtem, mert még félórával a kezdés után is jött a közönség, az erkély kétoldalán levő lépcsők és a nézőtér közül eltűnt a függöny, így minden lépés és minden szó behallatszott. Nem elég, hogy aki elkésik a színházból - és ki tudja, milyen okból beengedik a nézőtérre - a járkálásával megzavarja a pontosan érkezőt, még beszélget is hozzá. Aztán amikor mindenki leült a hátsójára, akkor jöttek a hostessek és kopogtak a cipőikkel és beszélgettek a szájukkal, nehogy elfelejtsük, hogy bár zenét hallgatni csöndben jó, ez itt akkor is egy népszínház és ha a közönség nem csinál ricsajt, akkor csinálnak a színház alkalmazottai. A helyzetet tovább súlyosította egy karon ülő kisgyerek, aki még beszélni sem tudott, csak gagyarászni. Ő is hogy a kénköves, jószagú főigazgatóba került a nézőtérre???
Ha valahol felvillant egy videógyanús képernyő, a hostess azonnal nyargalt be akár a sor közepére is figyelmeztetni a renitenskedőt, de a kisgyerek nyafogása az rendben volt.
No mindegy, a népszínház az ilyen, örüljünk, hogy nem bontották le.

Visszatérve az előadásra: Rálik Szilvia személyében ezerszer jobb Abigélünk volt, mint májusban, amikor egy borzalmas hangú külföldi vendég öltözött a király nevelt lányának gúnyájába, Agache és Bretz Gábor hozta a remek, májusi formát, Fenéna szerepében Gál Erika csodás volt, most az előadást rendező Kesselyák Gergely dirigált, őszintén szólva májusban Halász Péter dinamizmusa jobban magával ragadott, ahogy májusban Izmael is jobban tetszett, mint most Brickner Szabolcs, pedig a májusi tenortól sem voltam túlságosan elragadtatva.

Nem tartom túl jó rendezői ötletnek a pórázon vezetett birkát, a birka nem kutya, nem szokta meg a sétateret, idegen a számára egy csúszós színpad, a zene és a tapsoló közönség, meg hiányzik neki a többi gyapjas, ugyanis azok között érzi jól magát. A szerencsétlen állat ezúttal nem bégetett, biztos elmagyarázták neki, hogy ha megmukkan, Soros György azonnal felfalja.
Ugyancsak nem jó dolog Zakariást a végszóval (servendo Jehovah) eldugni leghátra, onnan ugyanis nem érvényesül  eléggé. Szerintem.

Az első szünetben a kórus egy része teljes jelmezben az emeleti büfében kis performanszot tartott. Az előadás előtti kiosztott szereposztás hátulján két nyelven volt olvasható a rabszolgák kórusának, a Va pensieronak a szövege. Elénekelték, elénekeltük és a szóvivő jelezte, hogy lesz ráadás, méghozzá - ahogy májusban is volt - az előadás végén újból ez kerül sorra, akkor legyünk szívesek mi is énekelni.

Eljött ez a pillanat is, Kesselyák Gergely elsősorban a közönséget vezényelte, ám nagyon kevesen mertek megpróbálkozni az olasz szöveggel, hiszen a kiejtést és a tagolást az sem tudja, aki százszor hallotta. A cédulák olvasásához túl sötét volt a nézőtéren, kivetítőn futó szöveg a szembevilágító kék reflektorok miatt sem látszott túl jól, így maradt a csendes szemlélődés, a kórus, a dudorászók és néhány nagyon szépen éneklő nézőtárs hallgatása.

Legközelebbre talán valakinek eszébe jut, hogy van ennek magyar fordítása, a kórus nyilván kívülről tudja és magyarul az egész közönség énekelné.

 

 

Z.Gyuri. úrnak:
Ha legközelebb az előadás előtt barátságosan üdvözli egy 140 kilós ember, akit hirtelen nem is tud hova tenni, azért bátran köszönjön vissza! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr5913052118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása