Művészetek Palotája
Bartók terem
2013 május 20


A Szimfonikus felfedezések sorozatban a nagyromantika jött, Brahms II. zongoraversenye és Csajkovszkij. V. szimfóniája.
Madaras Gergely dirigálta a Savaria Szimfonikus Zenekart, a zongoránál Nicolas Namoradze.

Régen szenvedtem ennyit egy koncerten.
Már ahogy Brahms megszólalt, abból kiderült, hogy a kürtszólam vezetője nem mestere a hangszerének, vagy nagyon rossz napja van - és ez a helyzet az este során csak romlott.
Ki kell mondjam, csapnivaló, kutyaütő, siralmas teljesítményt nyújtott a szombathelyi zenekar és ilyen színvonalú produkcióknak nincs helyük a Művészetek Palotájában!
A négy kürtös szétfújta a zongoraversenyt, aztán a Csajkovszkij szimfóniában is folyamatosan hamisan játszottak. Olykor a harsonák is zavaróan sokat hibáztak. A zongoraversenyben van egy csellószóló, amit a nyolc csellista közül a legszebb és legszőkébb nő adott elő, de szinte biztos vagyok abban, hogy nyolcuk közül nem ő volt a legjobb, sőt!

A Budapesten tanult grúz Nicolas Namoradze egyetlen erénye, hogy húszéves létére derekasan végigjátszotta Brahms legnehezebb zongoraművét, de érzésem szerint ez az előadástól, mint olyantól nagyon messze esett.
Hiányzott belőle a romantika szinte összes kötelező kelléke, végig feszes volt, görcsös és maszatolt - miközben úgy pózolt, mintha máris ő lenne Glenn Gould.
Nekem az egészből a félelmetes grimaszai maradtak meg, de azok nagyon, mi viszont nem cirkuszi előadásra váltottunk jegyet. Az öntelt ifjú már büszkélkedhet néhány nemzetközi elismeréssel, de még sokat kell gyakorolnia és főleg szerényednie ahhoz, hogy szerethető művész legyen belőle.

Amikor egy jobb koncert után hazajövök a MÜPÁ-ból, néha napokig nem szól itthon semmi zene.
Tegnap már az autóban benyomtam a cédét.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr166169609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása