Experidance.
Meglep, milyen kevesen ismerik, pedig a teltházas hazai előadásaikon kívül számtalan külföldi színpadon öregbítik hazánk hírnevét. Néhány éve az egyik ünnepi előadásuk előtt az együttes művészeti vezetője Román Sándor beszámolt néhány külföldi sikerükről és utána lehetőségem volt megkérdezni őt, hogy miért nem hallani erről itthon? Azt mondta, van irígyük enélkül is épp elég...

Néhány napja barátaim vittek el a RAM Colosseumba, a főváros első élményszínházába, ahol eddig legalább hat műsorukat láttam, némelyiket kétszer is. Most a Szenvedélyem, Velence című ment.

 

Velence izgalmas hely, az elmúlt évszázadokban adott a világnak és az egyetemes kultúrának ezt-azt. Vivaldi. Paganini, Casanova, katedrálisok, hogy csak néhányat említsek. A látványos showműsorban felbukkant szinte minden, ami ehhez az álomvilághoz hozzátartozik, meg még néhány olyan dolog is, ami nem! :-)

Antonio Vivaldi (1678-1741) is Velencében született, így mi sem természetesebb, hogy a világ legnépszerűbb klasszikus zenei alkotása, a Négy évszak hegedűverseny feldolgozása vissza-visszatért az előadás alatt. Egy igen ötletes jelenetben a táncosnő teste volt a cselló, a táncos ezen húzogatta a vonót.
Mennyivel jobb lehetett akkoriban az élet arrafelé, mert ugye ezekben az években mi épp a török elnyomás alól szabadulva a Habsburgokét vettük a nyakunkba.

Verdi Otello című operája egy 280 évvel korábbi Shakespeare tragédia, a Velencei mór című egyik feldolgozása. A sztorit színpadra vitte az Experidance is, méghozzá rap stílusban, amivel amúgy ki lehet kergetni a világból, de itt élveztem.

 

Fergeteges volt ez is, ahogy egy másik produkciójuk címe mondja - és akik gyakran kíváncsiak az Experidance előadásaira, azok nem lepődnek meg a máshonnan visszaköszönő, azaz ismétlődő elemeken, meg a velencei közegben felmerülő magyaros csizmacsapkodáson - végülis el lettünk kápráztatva ezekkel is.

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr47842852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása