Nagy utazás des.jpg
Dés László estje
MÜPA Bartók terem
2017 november 25. 16 óra

Szerelem első vérig, Nagy utazás, Vigyázz rám, Trió Stendhal, Jazz+Az, A dzsungel könyve, Valahol Európában, A Pál utcai fiúk, Férfi és nő… - ez mind Dés László szerzeménye. Ilyenek hallgattunk két órán keresztül, technikai okok miatt késéssel és az elején majdnem töksötétben - a zene közben villanyszerelők rohangáltak idegesen, fejlámpával még az orgonában is matatott az egyik, aztán szépen fokozatosan megjött a fény is.
Dés László nevét  1980-ban a Kisstandionban, az emlékezetes Omega-LGT-Beatrice koncerten tanultam meg, aholis Gőz Lászlóval (ma BMC) alkották az LGT mögött játszó fúvósszekciót. Fura arra gondolni, hogy ma 63 éves művész akkor még csak 26 volt és senki nem sejtette, mennyi emlékezetes zene megkomponálása előtt áll.

Törhetem a fejem, mi a titka. A számai többsége nem túl bonyolult, az énekeseket sem erőlteti meg túlságosan, mégis fülbemászólak. Postásy Júlia egy Hajós András talkshowban mesélte el, hogy Dés először neki kínálta fel a Nagy utazás című számát, ő pedig visszadobta, hogy ilyen gyenge, lapos dolgot nem akar elénekelni. Igaz Juli Szikora Robi Szeretlek is meg nem is című világslágerét is kevésnek találta, tehát nem tekinthető autentikus slágervadásznak, viszont az említett számok más előadókkal a maguk idejében taroltak és ma sem számítanak ósdinak. Talán kár volt a Presser hangjával összeforrt Nagy utazást pont Tóth Verával elénekeltetni, mert a köztudatban főleg a testsúlyának változásaival szereplő megasztáros nem énekel rosszul, de mindkét vokalista százszor jobb volt nála - és szerencsére a koncert vége felé szólóban is megmutathatták, mit tudnak.
Szerzői és előadói est volt, ahol Dés énekelt, zongorázott és több szaxofonon is játszott (nem egyszerre) a közönség pedig örült és két házat is megtöltött, mert este leadták mégegyszer ugyanazt.
Volt szerencsém egy igazi kuriózumhoz is.
A hostessek azért (is) kapják a fizetésüket, hogy előadásban közben a széksorokat pásztázva felfedezzék, ha kékes fényben vibrál a néző arca, netán a vakuja villan, azonnal odarongyolnak, ha kell, de a sor közepére és intézkednek. A mi hostessünk magát nem zavartatva kékesen vibráló arccal végig a telefonját nyomkodta...

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr7613420575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása