kotelezo.jpg
Második tanévüket kezdik a lányaim Angliában, saját tapasztalataimat szeretnem megosztani az éneklessel kapcsolatban.
Nagyobbik lányom secondary iskolába jar, itt 11-16 éves korig tanulnak a gyerekek. Vannak választható tantárgyak, de ő nem választott zenét, azt gondolom a magyarországi felső tagozatos emlékei alapján tette ezt. Ebben az iskolatípusban aki zenét választ, az sokszor három hangszeren játszik es énekelni is tanul!
Kisebbik lányom 9 éves, egy évet tanult magyar iskolában, amikor csatlakozott az itteni junior school-ba, akkor furulyázni tanult. Ebben az évben klarinétoznak, jövőre ukulele lesz a hangszer. Egy heten többször van "gyűlés" az iskolában, ekkor a tornateremben elmondjak a fontos dolgokat, majd egy kivetítő segítségével énekelnek, gyakorlatilag karaokéznak, a zenetanár felügyelete alatt. Lehet különórákon zenét tanulni, a lányom ragaszkodott a zongorához, mindenféle szolfézs ismeret nélkul tud kb. 5 dalt eljátszani, rengeteget gyakorol itthon magától egy keyboardon, egyszerűen imádja az egészet, a klarinétot is és mar nagyon várja, hogy jövőre egy újabb hangszert tanuljon!
Itthon énekeli azokat a dalokat, amiket az iskolában tanulnak, sokat segített a nyelvtanulásában is, ebben biztos vagyok!
Vannak fellépések, ebben természetesen nem kell mindenkinek részt venni, csak aki szeretne, utána lehet nézni az interneten a junior school choir versenyeknek illetve a young voices O2 London Arena éves rendezvényenek, ahol sokezer gyerek énekel együtt felnőtt zenészekkel.
Soha nem gondoltam volna, hogy másként is lehet a zenét és az éneket egy gyerek életének részéve tenni, mint ahogy Magyarországon teszik. Teljesen más a kettő, akkor lehet eredményesen bevezetni Magyarországon, ha olyan dalokat választanak, amiket a gyerekek szeretnek, akar angol tanár segítségével angol dalokat is, amik népszerűek!
Nekünk pozitívak a tapasztalataink, biztosan nem minden gyerek szeret énekelni és zenét tanulni, itt is biztosan van ilyen eset, ezt nem tudom. 
A változtatás nem könnyű,sok sikert kívánok hozzá és üzenem a szülőknek és az iskoláknak, hogy csak lazán!
Üdvözlettel:
Muzsai Nóra

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr937949912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása