schumann-mendelssohn.jpg2016 január 31 MÜPA
koncertek 10:30-tól 22:30-ig

Eddig egy maraton sem hagytam ki, az előzőről itt emlékeztem meg.
A zenei maratonokat Fischer Ivánnak köszönhetjük, reggeltől estig mennek a koncertek 5-10 perces szünetekkel és a hozzám hasonló megszállottak végigcsinálják, hogy aztán napokig ne akarjanak újabb zenét hallani, mert az élmény feldolgozása közben szól belül. Aztán jön a Bartók hangtár, ahonnan 3 hétig visszahallgatható.

A Bartók teremben a Liszt Ferenc Kamarazenekar kezdett Mendelssohn h-moll vonósszimfóniájával, majd Baráti Kristóf szólójával jött Mendelssohn 13 évesen elkövetett d-moll hegedűversenye, ami olyan volt, mint Vivaldi ötödik évszaka.

A Fesztiválszínházban zeneakadémisták játszottak Schumann zongoraműveket. Általában a maratonok második koncertje a növendékeké, ez mindig páratlan élmény.

Bartók terem: Schumann: Bevezetés és Allegro, Budapesti Vonósok Kovács János irányxításával, majd Schumann egyik legnépszerűbb műve, az a-moll zongoraverseny, Fejérvári Zoltán szólójával. Zenekar, karmester és szólista kiváló, a zongora nem a megszokott Steinway, hanem más, tompább hangú, valahogy nem elég ütős.

Fesztiválszínház: Mendelssohn-Yampolsky: Rondo capriccioso hegedűre és zongorára, majd Schumann Esz-dúr zongoranégyes, Kelemen Barnabás, Kokas Katalin, Fenyő László és José Gallardo. Érdekes. Fenyő László menet közben hangolta a csodásan szóló hangszerét, pedig mintha nem ő lett volna hamis...

Bartók terem: Hebridák-nyitány és Schumann IV, szimfónia. MÁV Szimfonikusok, Csaba Péterrel. A nyitánnyal nincs bajom. A szimfóniával van. Két hete volt ugyanezzel a csapattal egy Carmina Burana és nagyon szanaszéjjel voltak. Most ugyanígy. Nem volt idő próbálni? Erélytelen a karmester? Nem tudni, csak azt veszem, észre, hogy az intés a helyén van, de ahány fúvós, annyi megszólalás. Többször is. Sajnos.

Fesztiválszínház. A BFZ Kamarazenekara Eckhardt Violetta irányításával Mendelssohn Oktettjét játssza, nekem ez az egyik csúcs, a sokat játszott mű újraértelmezése apró finomságokkal.

Bartók terem: Mendelssohn Skót szimfónia, Pannon Filharmonikusok, Vass András dirigálásával. A zenekar jól szól, a karmester hajladozik, mint egy hatalmas fa a szélviharban és még sustorog is hozzá. Szerencsére csak az elején.

Fesztiválszínház. Számomra a maraton abszolút csúcsa: Várjon Dénes először szólóban, majd a feleségével, Simon Izabellával négykezesben játszik Mendelssohn dalokat. Libabőr kategória, az a zenei élmény, amikor az ember elfelejt mindent, ami a zenén kívül körülveszi: zacskóval zörgő és/vagy köhögő nénikéket, szájszagú bácsikákat, kattogó fényképezőgépeket, beszélgető kultúrlényeket, inaktivitási ödémától nehezedő lábakat.

Bartók terem, Nemzeti Filharmonikusok, Kocsis Zoltán, Schumann II szimfóniája. Vontatott nehézkes indítás, a II. tétel pont olyan, amilyen a 60-as 70-es években a tévéhíradó főcímzenéjében, aztán megint lagymatag, a zenészek tökéletesen játszanak, az irányításból hiányzik a romantika és a dinamika is.

Fesztiválszínház, Schumann dalok, Anna Lucia Richter. Csak azért ülök be, mert a kishölgyhöz volt szerencsém tavaly a BFZ Szentivánéji álom produkciójában és a lemezfelvételen is és megszerettem. Nem csalódtam benne, szépen énekelt és félelmetesen játszott.

Bartók terem, BFZ,  Szentivánéji álom. 33. éve rajongok a Fesztiválzenekarért, ám ha nem kellett volna 21 embert felállítanom, negyedóra után otthagyom. Gondolhattam volna, hogy Fischer Iván nem ismétel meg egy 1-2 éven belül előadott számot, de azt egy percig sem gondoltam, hogy összevonja Mendelssohn zenéjét Shakespeare drámájával és a kísérőzenét összeboronálja egy vásári komédiával. Ha erre készülök, talán még tetszik is, de ha végigültem 11 óra hangversenyt, akkor a harsány idétlenkedés sok és fárasztó a végére.

A percre pontosan 12 órányi zene minimum egy hétig nagyon dolgozik bennem, még biztosan lesz miről megemlékeznem.
Így elsőre ennyi.

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr518344906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása