lannerlemez.jpgSelmeczi Gábor első hegedű, Kostyál Péter második hegedű, Fekete Zoltán brácsa, Martos Attila nagybőgő. Valamennyien a Budapesti Fesztiválzenekar művészei, ők alapították négy éve a Lanner kvartettet. Első lemezükön a névadó Joseph Lanner (1801-1843) és Franz Schubert műveit játsszák.

A lemez bemutatójára a Rózsavölgyi Szalonban került sor, a bemutató házigazdája Juhász Előd. Személye remek választás, hiszen nagy tárgyi tudású, remek műsorvezető, több évtizedes rutinnal és az 50+ közönség  számára maximális elfogadottsággal.

A bő órás előadás során Juhász Előd a vonósnégyes valamennyi tagját bevonta a beszélgetésbe és igyekezett minél több érdekes információt megtudni, közben pedig az urak természetesen muzsikáltak is.

lannerkvartett.jpg

A XIX századi bécsi életet idéző Lanner darabokat nem sokszor játsszák és ha igen, kissé avíttnak tűnnek, ám a Lanner kvartett XXI századi életet lehellt e régies muzsikába, élvezet volt hallgatni.

lanner3.jpgA vége felé a közönség is kérdezhetett és ez majdnem olyan érdekes volt, mint a korábbi beszélgetés. Egy néző megkérdezte, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar volt-e előbb, vagy a Lanner kvartett. Utóbbiról többször elhangzott, hogy négy éves, a BFZ pedig karácsonykor lesz 33.
Egy nagymamaként bemutatkozó hölgy pedig a vonósok öltözetéről érdekelődött, különös tekintettel a nyakkendőjükre.

A muzsikusok pedig szívesen beszéltek arról, ami a közönségüket érdekelte, ha a kockás nyakkendő beszerzése a fontos, akkor arról. Azért szerencsére volt olyan néző, aki a zenéről kérdezett.

Kellemes, teltházas matinéprogram volt, megvásároltuk a CD-t és dedikáltattuk a művészekkel.
Aki szeretné őket élőben hallani, nézzen körül a honlapjukon.
Zárójelben megjegyzem, hogy május 7-én, szombaton 17 órakor a Láng Téka Könyvesbolt előtt (1137 Pozsonyi út 5.)  utcai koncertet adnak, azt meg az időpont kiválasztásakor nyilván nem is sejtették, hogy Fischer Iván épp ekkorra hívta a Fesztiválzenekar rajongóit a Vörösmarty téri flashmobra. 

 

 

7921-33

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr48690274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása