Az Óbudai Társaskör volt a helyszíne egy beszélgetésnek, amiben Baranyi Ferenc költő-műsorvezető kérdezte Winkler Gábor orvosprofesszor urat, aki nagy zenerajongó és igényes zenei könyvek sorát írja a Tudomány Kiadó jóvoltából. A legutóbb megjelent, Fokanov Anatolijról írt könyvéről nemrég mi is beszámoltunk.

Az estet Clementis Tamás basszus áriája nyitotta, zongorán közreműködött Harazdy Miklós. Baranyi Ferenc beszélgetése következett Winkler Gáborral. Régen szeretnénk már olyan élő beszélgetést hallani, amit egy volt tévés vezet és öntömjénezés nélkül valóban csak a riportalanyról szól, erre azonban még a mai este után is várnunk kell. A legfontosabb dolgok ugyan elhangzottak, de Baranyi Ferenc önvallomásai, illetve a saját írásaiból való felolvasásai akár ki is maradhattak volna, a saját cukorbetegségére vonatkozó kérdést egészen biztosan a kulisszák mögött kellett volna feltennie, mert ugyan Winkler doktor valóban otthon van a kérdésben, de nem rendelni ment az Óbudai Társaskörbe.

Azt viszont jó volt hallani miért van annyi orvos a zenerajongók között. Az orvos munkája rengeteg felelősséggel jár, meghatározó döntésekből áll, ez pedig olykor nagyon sok stresszt okoz, amire az egyik legjobb oldás a zene. Winkler Gábor már kiskönyvtárnyi kötetet írt a zenéről, elsősorban az operákról.

A beszélgetést újabb operaáriák színesítették, Fokanov Anatolij szólót is énekelt Verdi Machbethjéből, majd két duettet Clementis Tamással, egyet Bellini Puritánok c. operájából, záróakkordként pedig a híres hadaróáriát Donizetti Don Pasqualéjából.

Az Óbudai Társaskörben ez az este bő félház előtt zajlott és elgondolkodtunk. Mi az ötvenes éveink közepén a fiatalságot képviseltük, az átlag életkor olyan 68 körül lehetett. Nem szeretnék az opera állítólagos válságán rágódni, látok fiatalokat és teltházakat az Operában és az Erkelben is, de a kulturális kormányzat sokat tehetne annak érdekében, hogy 10-15 év múlva is legyen közönsége egy ilyen estének!
Akár nagyobb.

 

 

7921-123

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr648711388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása