2017 május 9
Magyar Rádió Márványterme

Világjáró Művészeink címmel hirdetett Csajkovszkij dalestet a Magyar Rádió. Sümegi Eszter szoprán, Wiedemann Bernadett mezzo, Fokanov Anatolij bariton és Pataki Bence basszus énekeseket Virág Emese kísérte zongorán.

vilagjaro.jpg

Az 1990-es születésű Pataki Bence már nyert díjat egy Simándy énekversenyen, eddig nem találkoztam vele és az est végén nem az maradt meg róla, hogy Wiedemann Bernadett fia, hanem hogy ígéretes tehetség.
A műsort a Bartók rádió már május 20-án 17 órától leadta, még 2 hétig visszahallgatható a hangtárból. (sajnos utána a hangtár megszűnik :-( )

Írtam korábban, hogy a dalest mint olyan számomra ölég unalmas dolog, csak akkor veszek részt ilyenen, ha a művész személye érdekel és itt ezúttal a csodált Fokanov Anatolij mellett két nem kevésbé rajongott művészt láthattam testközelből. - és ez az intim kapcsolat egészen más megvilágításba helyezi a művészt és a művészetet, ahogy négy éve egy ilyen közelségnek köszönhetően lettem egy életre Kolonits Klára imádója.

Szeretem Csajkovszkijt is, de az előadott dalok pontosan megmutatták, mi nehéz egy orosz - dalestben. Az a tömény letargia amit a zene és a magyar fordításban is megkapott szöveg áraszt. Még a báli forgatagot felelevenítő dal is a kedves szemében felfedezett bánatról szól. Ha nem az említett előadókat hallom, valószínűleg akkor és ott a Márványteremben elhatározom, milyen módon vetek véget az életemnek és már a Pollack Mihály téren meg is csinálom, hogy ne tartson soká a szenvedésünk, a sajátom és a világé.

Szerencsére azonban a művészek megtartották bennem az életkedvet, hiába énekeltek csupa szomorúságot, a közelségük a és a hangjuk elvitt egy egészen kellemes helyre, ami sokkal jobb, mint a dalok világa és a mindennapjaink. A végén határozottan földobott Fokanov három szerelmes dala, amikben végre nem volt semmi kétségbeejtő, a felívelő hangulatra pedig rátett a zárószám, a Sümegi Eszter és Wiedemann Bernadett duettje az elmúlt szenvedélyről.

 

 

 

Ha nem akar lemaradni a zeneblog legfrissebb posztjairól, kérem, írjon a zenekronikas@gmail.com címre.
Az üzenet tárgya: értesítés, a tartalma irreleváns, lehet akár üres is.

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr3412542299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása