Puccini: Tosca
Erkel Színház
2018 február 15.

Harminc éves a mostani rendezés, nem egy nagy dobás, de vállalható, nincs benne semmi idiótaság, pedig lehetne. A ma divatos rendezői önmegvalósítás elvihetné a sztorit Rómából a mai sarkvidékre, aholis Scarpia egy kövér jegesmedve, egyedül ural egy hatalmas jégtáblát és csak az sodródhat vele, aki kedves hozzá. Cavaradossi rokonszenves fóka, a rozmárok elől menekülő lazacfiút elbújtatja a jégtábla félreeső zugában, ezért büntetésből a jegesmedve meg akarja enni Toscát, a fókalányt, aki egy jégcsappal leszúrja Scarpiát, majd szégyenében a jeges vízbe veti magát.

Ez a Tosca még nem ilyen, de mutatott érdekességeket.puccini-tosca-btf-original-45102.jpg
Kesselyák Gergely vezényelt, ami azért különleges, mert az előzőleg látott Toscát épp ő rendezte. - és az egy nagyon jól kitalált, korszerű előadás volt.

Fekete Attila korrekt módon végigcsinálta a szerepét, akinek nincs a fülében és a szívében a kép- és a levélária a nagy sztárokkal, mint mondjuk Jonas Kaufmann, annak biztosan nem volt hiányérzete. Kesselyák a levéláriát megtapsolni sem engedte.


Fokanov Anatolijt egész teret uraló, zengő baritonját ebben az évadban ma hallhattuk utoljára.  Sajnos. :-(
Nem tudom elfelejteni, amikor egy kedves operabarát hölgy Tosca és Scarpia összecsapása után csendben megjegyezte, hogy ha Fokanov a rendőrfőnök, akkor ő Floria helyében bizony egy percig sem állt volna ellen neki. (remélem, Csilla asszony ezt sosem tudja meg! :-) )


Haramza László hosszú ideje állandó Spoletta és egyre jobb. Sok énekelni valója nincs, de a játéka egyre bátrabb.
Örültem, hogy ismét láthattam és hallhattam Cseh Antalt, aki a Kesselyák rendezésben Scarpia is volt, itt csak Angelotti rövid szerepe jutott neki.
Hábetler András a játékával életre keltette a sekrestyést, eddig ezt a szereplőt szinte észre sem vettem.

A csúcs azonban a címszereplőt alakító Boross Csilla volt.
Nem emlékszem, mikor hallottam ilyen gyönyörű hangot ebben a Puccini operában, arra pedig végképp nem, hogy találkoztam volna vele bármelyik hazai színpadon. Elnézve a weboldalát, főleg külföldön szerepel és milyen nívós helyeken! Ő is olyan világjáró művészünk, mint Ulbrich Andrea vagy Budai Lívia, akik élvonalbeli színpadokon öregbítik a magyar zenei élet hírnevét - és itthon nem nagyon hallani a sikereikről.
Boross Csilla Toscája is új: hisztérikusan féltékeny, abajgós tyúkból válik öntudatos, kemény nővé, aki a halálba küld egy rettegett figurát és a holtteste fölött még gúnyolódik is: ettől reszketett egész Róma?

 

 

*********

 

 

Egyszer minden véget ér. hattyudal.jpg
A blogok is.
Szerettem írni, most mégis leteszem a ceruzát.
Ez itt az utolsó oldal.
Mindenkinek köszönöm a figyelmet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr2813675880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács Éva11 2018.04.19. 22:21:07

Kérlek ne! Szerettük nagyon!
süti beállítások módosítása