2016 december 16.
MÜPA Bartók terem
Pannon Filharmonikusok
vezényelt Gérard Korsten

A dél-afrikai hegedűművészből lett karmestert két alkalommal volt lehetőségem megtapasztalni, mindkétszer a Budapesti Fesztiválzenekart dirigálta - és egyszer sem voltam tőle elragadtatva. Először a gyerekkoromban kapható műanyag játékra emlékeztetett, a hordón álló kis figurára, amit a hordó aljába  rejtett gomb nyomkodásával lehetett mozgatni: Korsten ugyanúgy rángatózott és pálcájával a dallam ívét is a levegőbe rajzolta, közben pedig a zenéből hiányoztak a megszokott színek.

Brahms d-moll zongoraversenyét Bogányi Gergely közreműködésével adták elő, aki a megszokott Steinway hangversenyzongorához ült le, pedig azt hittük, lesz alkalmunk élőben is hallani a híres Bogányi zongorát. Aztán valahol azt is hittük, hogy Bogányi a tőle megszokott színvonalon játszik - nos ebben is csalódnunk kellett. A d-moll zongoraverseny igen nehéz mű, nagyon nagy technikai tudást és odafigyelést igényel, szeretett művészünk ma este mintha az utóbbit nem tartotta volna olyan fontosnak. Le a kalappal Korsten előtt, hogy egyben tudta tartani a produkciót.
Bogányi a ráadásban egy Chopint adott elő, abban tökéletes volt, ahogy megszoktuk tőle.

A második etapban Dvorák VI. d-dúr szimfóniája szólt, kiválóan, izgalmasan, színesen, kevesebb hadonászással, a végén még  megszeretjük Korstent is?

 

pannon-boganyi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr5812243332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása