cd_felv_2010sstxt.jpgA Ciszterci Szent Imre-templom  a Feneketlen-tónál gyakran szervez színvonalas koncerteket illusztris előadókkal. Október 23. napjáról, a forradalom 60. évfordulójáról két Mozart művel emlékezett meg a Budapesti Monteverdi Kórus (vezényelt Kollár Éva ) és a Budapest Vonósok (hangversenymester Pilz János), Az 1777-ben született Misericordias Domini offertórium érdekes zenemű, a szerzőjére nem jellemzően barokkos ízű, ugyanakkor végigkíséri egy melódia, amit Beethoven  50 évvel később bemutatott IX. szimfóniájából ismerünk.

parkai-istvan.JPGSzokatlan intermezzo következett ezután: Mozart Requiemét a 88 éves, Kossuth díjas Párkai István vezényelte volna, akit nem találtak sehol. A főpróbán még megvolt, ám az előadásra hiába keresték. Teljes teltház volt, a közönség türelmesen várta, hogy történjék valami,
Csányi Tamás karnagy bejelentette, hogy Mozart Rquiemét Kollér Éva fogja vezényelni, ebben a pillanatban előkerült a karnagy úr is, átvette a pálcát és kapott is mindjárt egy dörgő tapsot.
A szólisták Szemere Zita szoprán, Bakos Kornélia alt, Megyesi Zoltán tenor és  Bakonyi Marcell basszus csodálatosan énekeltek, a szoprán hang fülbemászóan és szívhez szólóan uralta az egész teret, csupán a gyászmise egésze volt egy kicsit dinamikusabb, feszesebb tempójú a szokottnál.  A sokak szemébe általában könnyet csaló tétel, a Lacrimosa is olyan gyorsan, fájdalom és ünnepélyesség nélkül múlt el, mintha nem is lett volna része az előadásnak.

Ahogy három évvel korábban ugyanitt egy másik requiem alkalmával, most is két tétel között elhangzott a Móricz Zsigmond körtéren hősi halált halt forradalmárok névsora, közben szólt a lélekharang.

A programot november elsején 19 órakor a Szent Gellért plébániatemplomban (XI. Bartók Béla út 149) újra meghallgathatja bárki.

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr4011841059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása