Vivaldi (1678-1741) Griselda című operájáról akkor hallottam először, amikor Cecilia Bartoli elénekelte Constanza áriáját és a felvétel bejárta a világot.

Bartoli sikerén felbuzdulva mások is felvették a repertoárba ezt az embert próbáló dalt és megjelentek jobb és rosszabb felvételek. Az elsőre hozom példának a koreai Sumi Yo előadását. A sorban a jobbak közül való, de szerintem Bartolit nem éri utol.

Montserrat Caballé katalán világsztár idén lesz 84 éves, a felvétel idején sokkal fiatalabb volt, de már jóval túl azon a koron, amikor egy szoprán ekkora fába vághatja a fejszéjét. Sok kiváló felvételét élveztem, a legjobban talán az 1988-ban Freddy Mercuryval elénekelt Barcelonát, de ezt kifejezetten nehezemre esett végighallgatni.

Végül egy vicc, egy szerintem tökéletes paródia, az előadó koreai-amerikai kontratenor (!) Kangmin Justin Kim, kár hogy a közönség szétröhögi.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr2212237580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása