Puccini Bohémélet 2.0bohemelet-1.jpg
Erkel Színház 2016 október 30.

 

Másfél éve, hogy az Operaházban szerencsénk volt a klasszikus, Nádasdy Kálmán-féle rendezéshez kiváló énekesekkel ám amikor megtudtuk, hogy készült az operának egy fiatalos változata is az ifjú rendezősztár, Damiano Michieletto vendégszereplésével, úgy döntöttünk: ott a helyünk. Blogtársam, a Mezei Néző két alkalommal is megemlékezett az előadásról ( az alapos írások itt és itt olvashatók, szeretettel ajánlom) ez nagy kedvet csinált a programhoz, az pedig hogy olyan napra sikerült jegyet vennünk, amikor számunkra igen kedves előadók bújtak a párizsi bohémek kosztümeibe, hatványozta az amúgy is felfokozott várakozásunkat.

A két főszereplő, László Boldizsár és Létay Kiss Gabriella lenyűgöző pillanatainak voltunk tanúi, Rácz Rita miatt korábban már kétszer (itt és itt) fanyalogtam, Gara Máriával és Gildával szemben Musetta szerepe igazán neki való, élveztük a hangját és a játékát is, emlékezetes volt még a Colline-t megszemélyesító Bakonyi Marcell, és nagyon szeretjük az operák muzsikáját, amikor Kovács János irányítja a zenekart.

Ami a modern rendezést illeti: összességében tetszett. Michieletto mester helyenként egy kicsit túltolta a modernkedést meg a fiatalosságot, de nem ártott a sztorinak a gigantikus gugli térkép, a kikötői konténer, meg hogy a látvány jelentősen és öncélúan eltért a librettótól. Olyanokra gondolok, hogy a csóró varrónő Mimi megjelenik meggyújtani a huzat által kioltott mécsesét, legalábbis ezt énekli, közben a színpadon a selejtezésre váró kokott a cigarettájához kér egy kis tüzet, de nem ez volt az egyetlen ilyen aktualizálásból fakadó eltérés kép és hang között.

Találtam egy amatőr felvételt erről az előadásról.
Érdemes megnézni, mit alakítottak a főszereplők.
Hogy lett egyenesen torokszorító a befejezés, külön köszönhetően László Boldizsár frenetikus játékának és annyira mindegy volt már a rendezés utolsó, közhelyszerű, szájbarágós húzása, hogy egy gigantikus kéz felírja a háttérablakra, hogy Mimi, majd letörli.

 

 

 

 

7921-75

A bejegyzés trackback címe:

https://zene.blog.hu/api/trackback/id/tr3712870806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása